Hulp nodig?

Vul hieronder uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug!

Of bel ons: 0495 - 499 512

Blowerdoortest eisen

Een blowerdoortest is in de meeste gevallen zeer aan te raden, maar er zijn ook een aantal situaties waarbij een luchtdichtheidsmeting verplicht is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er een eigen QV10 waarde ingevoerd is in de EPC berekening. Dit moet dan door middel van de blowerdoortest bevestigd worden.

Blowerdoortest score

De score van de blowerdoortest wordt als volgende aangeduid. Des te hoger de score, des te meer luchtlekken zich er in uw huis bevinden. Het is een lineaire schaal, dus 2000 is twee keer zo slecht als 1000. Een goede vuistregel is dat uw huis een blowerdoortest score moet hebben dat kleiner is dan of gelijk is aan de vierkante meters. Hier zijn enkele dingen die u moet weten.

 1. Als uw huis 200 vierkante meter groot is, is een blowerdoortest score van 200 cfm50 redelijk (maar niet bijzonder goed).
 2. Als uw huis 500 vierkante meter is, is een score van rondom de 3.50 goed. Grotere woningen zijn vaak wat makkelijker aan te halen.
 3. Oude huizen hebben vaak 2 tot 3 keer hun blowerdoortest score in vierkante meters. Bijvoorbeeld een huis van 200 vierkante meter kan een score hebben van tussen de 400 en 600.
 4. In alle huizen is het mogelijk om een blowerdoortest uit te laten voeren. 
 5. Er is zoiets als een krap huis met onvoldoende ventilatie. Er bouwen zich dan slechte dingen op in huizen die moeten worden verwijderd, zoals vocht, chemische verontreinigende stoffen, kooldioxide, fijnstof en meer. Deze dingen kunnen u of uw gezin ziek maken als ze niet worden aangepakt. 
 6. Het verwijderen van vervuilende stoffen kan worden behandeld met een ventilatiesysteem voor frisse lucht met een zeer kleine energieverlies. Zie ze als een raam dat de gehele dag open is, maar zonder tocht. Ze zijn goed in zowel losse als krappe woningen.
 7. Elke 10 punten op de blowerdoortest score is ongeveer 2,5 cm luchtlek. Dus een nummer van een 1400 cfm50-ventilator is ongeveer 30 vierkante meter aan luchtlekkage door het hele huis. Dat is niet zo veel om na te jagen, dus elk klein beetje telt. (1400/10 = 140 vierkante centimeter / 144 vierkante centimeter / vierkante meter = 1 vierkante meter). 

Blowerdoortest certificatie

Met de blowerdoortest kunt u enkele waardevolle certificeringen krijgen die van nut zijn voor de milieuvriendelijke beoordeling van uw huis. Dit kan er op korte termijn voor zorgen dat u minder hoeft te betalen en op de lange termijn dat uw huis meer waard wordt.

 • Passiefhuiscertificaat: Met een passiefhuiscertificaat voldoet u aan de normen van een ‘passief huis’. Dit betekent dat uw huis niet meer dan 15 KwH/m2 verbruikt per jaar voor ruimteverwarming en veel warmte kan halen uit passieve warmtebronnen zoals de zon.
 • Nulwoning: Door middel van een blowerdoortest kunt u een stap dichter bij een nulwoning komen. Dit betekent dat een woning evenveel energie produceert als hij gebruikt.
 • EPC-keuring: De E-peil score wordt gebruikt om het energieverbruik van een woning of kantoor aan te geven. En EPC staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt. De score geeft ook weer wat het energieverbruik van uw woning of kantoor is als de woning het gehele jaar door achttien graden Celsius moet zijn. Door deze score te optimaliseren verhoogd u de waarde van uw woning en komt u mogelijk in aanmerking voor subsidies.
 • EPB-keuring: De luchtdichtheid van een woning kan grote invloed hebben op de uitkomst van een EPB-aangifte. Door het uitvoeren van de blowerdoortest kan de E-score met tien punten verbeteren en dit heeft invloed op uw EPB-aangifte. Als de blowerdoortest een gunstige uitkomst oplevert, kunt u aanspraak maken op subsidies of korting op uw onroerende voorheffing. Daarnaast kan het zo zijn dat het E-peil onder de maximumgrens zakt, en hiermee kunt u zelfs een hoge boete voorkomen.