Hulp nodig?

Vul hieronder uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug!

Of bel ons: 0495 - 499 512

Energiecertificaat woning: hoe kom je hieraan?

Dan kunt u een nieuw energiecertificaat/ energielabel aanvragen. De energieprestatie wordt via een energielabel aangeduid via een score op basis van A++++ (meest energiezuinig) tot en met G (minst energiezuinig). Hieronder bespreken we hoe u een energielabel/ energiecertificaat voor een woning bemachtigt en welke rol de blowerdoortest kan spelen in het energiezuiniger maken van uw woning. Sinds januari 2021 is het verplicht om over een definitief (door een energieadviseur bepaald) energielabel te beschikken wanneer u uw woning wilt verkopen of verhuren.

Hoe energielabel/ energiecertificaat woning aanvragen?

Check allereerst het huidige of voorlopige energielabel van uw woning op de site van de Rijksoverheid. Indien er nog geen energielabel is toegekend, kunt u deze aanvragen door een energieadviseur in te schakelen. Als het energielabel eenmaal is toegekend, is deze 10 jaar geldig. Op basis van de BENG-berekening, kan ook het energielabel van de woning worden bepaald. Voor het toekennen van het energielabel wordt onder andere een inschatting gemaakt van het energieverbruik voor het koelen, ventileren en opwarmen van de woning en voor het warm water.

Rol blowerdoortest bij aanvragen energiecertificaat

Met het uitvoeren van de blowerdoortest bij een woning of bedrijfspand, kunt u nog voor het energiecertificaat wordt toegekend, nagaan of het pand aan gestelde doelen qua luchtdichtheid voldoet. Op die manier kunt u aan de energieadviseur aantonen dat de woning een bepaalde mate van luchtdichtheid bezit. Als dit niet objectief is aangetoond door middel van de blowerdoortest, zal de adviseur een schatting maken op basis van een standaard. De gehanteerde standaard is meestal negatiever dan de werkelijke energieprestatie van panden. Voorkom een onnodig lage energiescore door de luchtdichtheid van uw pand aan te tonen door bijvoorbeeld het team van Lekdetectie Zuid een blowerdoortest uit te laten voeren. Een lekdetectiebedrijf als Lekdetectie Zuid kan naast het uitvoeren van de blowerdoortest, eventuele luchtlekkages meteen verhelpen. Hierdoor kan de uitkomst van de test meteen worden vertaald naar maatregelen die de luchtdichtheid van de woning verbeteren.