Hulp nodig?

Vul hieronder uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug!

Of bel ons: 0495 - 499 512

Wat is luchtdichtheidsklasse?

Bij het bouwen van een huis in Nederland is het verplicht om te letten op de luchtdichtheid. De regels rondom het luchtdicht bouwen zijn opgenomen in het Bouwbesluit en die worden steeds strenger gecontroleerd. Als eerste werd de MPG-norm in 2018 ingevoerd, daarna is de BENG-norm januari 2021 ingevoerd en verder wordt nog de Wet Kwaliteitsborging in 2022 ingevoerd. Hoe luchtdicht een gebouw is wordt aangegeven via een luchtdichtheidsklasse. Hoe minder lucht een gebouw binnenkomt of verlaat, des te hoger de luchtdichtheidsklasse. 

Luchtdichtheids klasse NEN 2687

Woningvolume in M3

 

Maximale Qv10

Qv10/m 

 

Van

tot en met

Liter(s)

Liters(s)/s.m2

1 Basis

 

250

100

1,0

 

250

500

150

1,0

 

500

 

200

1,0

2 Goed

-

250

50

0,6

 

250

-

80

0,4 

3 Uitstekend

-

250

15

0,15 

 

250

 

31

0,15 

Wat is de MPG-norm? 

De Milieu Prestatie Gebouwen wordt vanaf 1 januari 2018 gebruikt en geeft aan wat de duurzaamheid is van een gebouw. De norm geeft onder andere aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw zijn gebruikt. Hieronder vallen nieuwbouw woningen en kantoorgebouwen groter dan honderd vierkante meter, die maximaal een MPG-norm mogen hebben van 1,0. 

Wat is de BENG-norm? 

Vanaf 1 januari 2021 is de Bijna Energie Neutrale Gebouwen norm ingegaan. Deze norm geldt voor alle nieuwbouw gebouwen en vervangt de oude EPC-norm. Dit is gedaan zodat onderdelen in het huis niet meer te compenseren zijn. Eerst konden nog een aantal kamers energiezuinig en energieverspillend zijn zolang ze elkaar maar compenseerde. Met de nieuwe BENG-norm is dat niet meer mogelijk en moet iedere kamer ingericht zijn om energie te besparen. De BENG-norm is opgesteld in drie eisen. 

  • BENG 1: De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. 
  • BENG 2: Het maximale primair fossiel energieverbruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. 
  • BENG 3: Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten. 

Wat is Wet Kwaliteitswaarborging? 

Deze norm wordt pas in 2022 ingevoerd en wordt doorgevoerd om de bouwkwaliteit en het toezicht te verbeteren. Deze factoren zorgen er beiden voor dat de eindgebruiker betere leefomstandigheden krijgt. De papieren toetsing van de gemeente komt te vervallen en in plaats daarvan houdt een private kwaliteitsborger toezicht en doet die de technische toetsing. Hij test het nieuwbouw gebouw op de volgende punten: 

  • Functionaliteit;
  • Constructie;
  • Brandveiligheid;
  • Aan het zicht onttrokken zaken.

Luchtdichtheidsklasse 3 (Passiefbouw)

De luchtdichtheidsklasse wordt aangehouden als men wil gaan voor het Passief huis concept oftewel energieneutraal bouwen. Om deze klasse te behalen moet je wel voldoen aan meerdere eisen. 

Technische eisen luchtdichtheidsklasse 3: (qv;10) < 0,15 dm3/s,m2 

Luchtdichtheidsklasse 2 (Energiezuinig bouwen)

Luchtdichtheidsklasse 2 wordt gezien als de huidige basis. Deze klasse wordt veel gebruikt voor het energiezuinig bouwen van woningen. Deze klasse wordt dan ook als standaard aangehouden voor nieuwbouwwoningen. 

Technische eisen luchtdichtheidsklasse 2: (qv;10) van 0,3 tot 0,6 dm3/s,m2

Luchtdichtheidsklasse 1 (Voldoet Bouwbesluit)

Bouwen met luchtdichtheidsklasse 1 wordt eigenlijk niet meer gedaan. Deze klasse wordt gezien als de ondergrens. De klasse voldoet nog wel aan het Bouwbesluit, maar heeft verder geen bijzondere eisen.  

Technische eisen luchtdichtheidsklasse 1: (qv;10) > 0,6 dm3/s,m2

Wilt u een blowerdoortest laten door een professioneel bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op met Lekdetectie Zuid.